Domácí pekárna do každé rodiny! Včetně užitečných receptů

Domácí pekárna do každé rodiny! Včetně užitečných receptů

Než si představíme samotnou pekárnu, tak si nejdříve povíme o výhodách, jaké nám domácí pekárna přináší.  Pokud pečete často, jistě tyto výhody oceníte a ušetříte spoustu času, protože pekárny pracují za Vás. Pojďme si tyto výhody shrnout.

  • Skvělý chléb může upéct i úplný začátečník.
  • Chléb z pekárny je levnější a zdravější, tedy pokud tam ty zdravé ingredience dáme 🙂
  • Na výběr je nepřeberné množství receptů, více než kolik druhů najdete v obchodě.
  • Pekárna si vše řídí sama, nestane se Vám, že chleba spálíte nebo nenakyne. Samozřejmě pokud dodržíte recept.
  • Pekárna nepeče pouze chleba, umí i marmelády, jogurty nebo připravit maso.
  • Vhodné pro celiaky, aby si mohli upéct vlastní bezlepkový chléb.

 

Morphy Richards pekárna Premium Plus

Morphy Richards pekárna Premium PlusDomácí pekárna Morphy Richards je velmi oblíbená v domácnostech, ve kterých se často peče. Přesně na to je totiž tento kuchyňský pomocník stavěný. Tuto pekárnu si pochvalují především zkušení pekaři.

Mezi hlavní výhody, které bychom vyzdvihli, by byla jednoduchá obsluha pomocí dotykového displeje, automatický přidavač ingrediencí (rozinky, oříšky) a sklopný hnětač (po hnětení se sklopí a nezůstává zapečený v těstu). Povrch je nerezový a celá pekárna má kvalitní provedení. Můžete si nastavit i odložený start, stačí vložit ingredience, nastavit start na požadovanou hodinu a klidně můžete jít třeba ven.

Součástí balení jsou odměrky, český návod s recepty.

Domácí pekárna – parametry

Hmotnost6.4 kg
Počet hnětacích háků1
Odložený startano
Příkon600 W
DisplejAno, dotykový
Počet programů19
Možnosti velikosti chleba3
Propečení (barva kůry)5
Udržování teplotyAno (60 min.)
Kapacita nádoby900 g
Výška33 cm
Šířka37.5 cm
Hloubka29 cm

 

Domácí pekárna má mnoho programů. V nabídce naleznete například výrobu džemu, pečení sladkých koláčů nebo hnětení těsta, z kterého pak můžete vytvarovat např. rohlíky.

Domácí pekárna – přehled programů

  • základní bílý a tmavý – pro bílý a tmavý chléb, také pro ochucené chleby s přidanými bylinkami a hrozinkami
  • celozrnný– pro pečení chleba obsahujícího podstatné množství celých zrn, toto nastavení má delší dobu předehřívání, aby mohla zrna nasáknout vodou a roztáhnout se
  • sladký – pro pečení sladkého druhu chleba s křupavější kůrkou než při základním nastavení
  • sendvič – určeno k pečení chleba s lehkou strukturou a měkčí, ale silnější kůrkou
  • francouzský – pro pečení lehkého chleba, např. francouzského s křupavější kůrkou a světlou strukturou
  • těsto – toto nastavení pouze vyrábí těsto, ale nepeče chléb
  • džem – k výrobě džemů z čerstvého ovoce a marmelády
  • chlebové směsi – pro přípravu přibližně 680g bochníku ze zakoupených směsí na přípravu chleba, obvykle existují dva typy těchto směsí: „Stačí přidat vodu” a „Stačí přidat mouku a vodu”
  • specialita – pro druhy chleba, které vyžadují kratší čas
  • bezlepkový – bezlepkové chleby jsou chleby vykynuté droždím z pšenice, z níž byla odstraněna lepková/proteinová složka (nachází se také v ovsu, ječmenu a žitu)
  • rychlé pečení I – pro přípravu bílého 680 g bochníku v kratším čase
  • rychlé pečení II – pro přípravu bílého 900 g bochníku v kratším čase
  • extra pečení – určeno pouze k pečení a lze ho použít k prodloužení času pečení o zvolenou hodnotu
  • těsto na pizzu – lze použít na mísení neochuceného i ochuceného těsta na pizzu, také na mísení těsta na čerstvé těstoviny
  • rychlý – pro bílý chléb, který vyžaduje kratší čas, chléb upečený s tímto nastavením je obvykle menší a má hustější strukturu
  • domácí I – toto nastavení vám umožní upravit délku hnětení, kynutí a pečení vašeho chleba, abyste si mohli vytvořit svůj vlastní dokonalý chléb
  • domácí II – podrobné informace viz Domácí I
  • koláč – toto nastavení smíchá ingredience a potom bude péci po nastavenou dobu
  • moučník – toto nastavení umožňuje v domácí pekárně výrobu jiných moučníků i koláčů

A nyní se podíváme na pár slíbených receptů.

Domácí pekárna – recepty

Pivní chléb

Ingredience:

  • 250 ml piva
  • 100 ml vody
  • 2,5 lžičky kmínu (drceného)
  • 2 lžičky soli
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
  • semínka podle chuti do automatického přidavače

Nastavení pekárny:

  • Základní program
  • Střední propečení kůrky
  • Velikost chleba střední

 

Pudinková bábovka z pekárny (bez mouky)

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 4 pudinky v prášku (vanilkový nebo čokoládový)
  • 150 – 200 ml oleje
  • 150 g cukr krystal
  • 1 prášek do pečiva

Nastavení pekárny:

  • Moučník / Dort

Během pečení kontrolujeme špejlí, každá pekárna je trochu jiná a může se stát, že bábovka může být hotová dříve než skončí program a mohla by se nám připálit. Bábovku vyklápíme až po vychladnutí.

 

Bezlepkový chléb

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 50 ml mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce másla
  • 500 g mouky Jizerka
  • 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru

Nastavení pekárny:

  • Bezlepkový program

 

Česnekový chléb

Ingredience:

  • 500 g hladká mouka
  • balíček droždí
  • 300 ml vody
  • lžíce rostlinný olej
  • lžičky soli
  • lžička cukru
  • stroužky česneku

Mohou být bylinky dle chuti (bazalka, tymián, majoránka)

Nastavení pekárny:

  • Základní program

Jeden stroužek česneku utřeme a zbytek nasekáme na jemno a přidáme k ostatním ingrediencím

 

PS: Dobré je také pamatovat na to, že než si domácí pekárnu koupíte, musíte si rozmyslet, jak často ji budete používat.  Na občasné pečení stačí levnější pekárna. Pokud ovšem požadujete vyšší standart a k tomu doplňkové programy jako jsou již zmiňované marmelády a další, připravte si větší finanční obnos. Levná pekárna by také časté pečení nemusela moc dlouho vydržet.

Líbí se ti tento článek? Sdílej! :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *